Досвід читання – досвід буття

28.09.2020

Переглядів: 722

http://chytay-ua.com/

Наше життя чомусь не схоже на логічний та послідовний сюжет подій: воно наповнене неочікуваними зустрічами, подіями. Рідко трапляється таке, коли до а додати b дорівнюватиме с.

Попри це, нам інколи здається, якщо щось йде не за нашим планом – це відволікає нас від головної цілі, забирає часовий ресурс, але насправді, нічого випадкового у Всесвіті не існує. Якщо дивитись на це саме з такого ракурсу, то відповіді на запитання наче отримують зелене світло. Те саме відбувається і з книгами, точніше з їх появою у нашому житті.

Ви колись задумуватися над тим, чому саме зараз ви читаєте саме цю книгу? Її порадив хтось авторитетний? Ви придбали її, тому що вона має гарну обкладинку? На ній було написано 5 способів/кроків/законів чогось? Так ось, книги як певний маяк - з'являються для того, щоб показати дорогу, допомогти знайти нам правильний шлях. І на це варто звертати увагу.

В процесі своєї життєдіяльності ми зростаємо, розвиваємось. В цьому стають в нагоді різноманітні відео ресурси, наставники, ментори, але перевіреним століттями способом, все ж, залишаються книги. Вони володіють чудодійним ефектом, адже змушують читача мислити самостійно.

Читання - це не пасивна діяльність, навпаки, коли ми читаємо - ми створюємо свою реальність; герої твору стають наче нашими родичами: ми спостерігаємо за їхнім життям, відносинами, думаємо про характер, поведінку якогось «родича». Але відмінність у тому, що герої нас не чують: автор запрограмовує їм свій сюжет, і ми не можемо сказати, наприклад, Анні Кареніній, що їй, можливо, не варто піддаватися своїм емоціями, які є радше швидкоплинною пристрастю, аніж свідомим коханням.

Проте, в нас залишається інша сторона досвіду читання: це наш «післясмак», те, як ми розвиваємо сюжет в нашій голові, розуміємо чи правильно вчинив той чи інший герой; беремо якусь ідею/проблему і мислимо над всіма можливими варіантами її вирішення.

Так відбувається тому, що ці проблеми стосуються нашого власного життя: ми маємо багато запитань, на які складно знайти відповіді самому, а книги - прекрасна можливість отримати нові ідеї. Щоб звучати конкретніше, наведу приклад із життя.

Нещодавно я прочитала книгу Германа Гессе «Гра в бісер», і сказати що я в захваті – нічого не сказати. Письменник зміг описати словами найвищі порухи душі, такі високі почуття, які я повсякчас відчуваю, коли слухаю класичну музику і граю її на фортепіано. Це дійсно неймовірно! Неймовірний дар письменника Гессе, який так тонко відчуває і бачить справжню істину дає усвідомити, що книги мають здатність змінити світогляд.

Такі книги спонукають постійно працювати над собою. Вони  демонструють неймовірні можливості людини, її розуму, більше того, цей сюжет вкотре довів: що не потрібно шукати задоволення і щастя в матеріальних звичайно,  вони повинні бути як «само собою», бо вони забезпечують нашу життєдіяльність.

Проте, справжнє довготривале задоволення нам принесе лише духовний спосіб життя, праця і любов.

Христина Марчак

 Вивчаю літературу в КНУ ім. Шевченка, вчу мови (іспанську і англійську), цікавлюсь класичною музикою і сучасними балетними постановками.

author photo
poster