Книги Богдана Дячишина для активного читання і Думання

30.09.2020

Переглядів: 687

http://chytay-ua.com/

Спонукати читачів до роздумів, заохочувати до активного мислення, власних рефлексій та висновків після прочитання низки книг відомих поетів та прозаїків сучасної української літератури, що відійшли у засвіти зовсім нещодавно, або ж творять нині і плідно працюють на ниві українського слова, популяризація друкованого слова рідною мовою, заклик українців до єднання, заради кращого майбутнього на вільній, мирній та своїй землі — саме такими є головні теми двох нових книг рецензій – есеїв знаного львівського письменника, мислителя, науковця Дячишина Богдана Васильовича.

Поділюся враженнями після прочитання кожної із цих вдумливих праць.

Збірка рецензій – есеїв «Вагота поетичного слова» – Львів, Сполом – 2020 – 64 с. — щире прагнення письменника закцентувати увагу якомога ширшого кола читацької аудиторії на творчому доробку дев`яти львівських майстрів поезії. А саме: Ірини Калинець, Миколи Петренка, Андрія Содомори, Петра Шкарб`юка, Богдана Чепурка, Богдана Смоляка, Ольги Яворської, Олеся Дяка, Любові Бенедишин.

Читаючи книгу, дуже відчутне захоплення письменника творчістю тих чий доробок він рецензує, аналізує та творчо осмислює. Вже в анотації автор зауважує, що «Йдеться про дев`ятьох майстрів українського пера, вірші яких, на превеликий жаль, не потрапили до «Антології української поезії XX ст.: від Тичини до Бажана»...»

Письменник натхненно наголошує, що саме єдності не вистачає в українському суспільстві сьогодні, аби гідно здолати виклики, що стоять перед нашою державою на сучасному етапі її розвитку: «Єднання... В єднанні — наша сила, і слово рідної мови об`єднує народ…».

Тему правди, як ідеалу життя автор осмислює та висвітлює крізь призму текстів пана Миколи Петренка: «... Правда, ідеал — це все, до чого він прагне наблизитися у своїх розмислах та діях... намагається спонукати й читача до роздумів та дії, щоб притаманний людині потяг до знань був усвідомленим поверненням до свого «Я», заохочував до пізнання ...».

З особливою пошаною та трепетом аналізує пан Богдан, «думкою серця» нові книги творчого доробку науковця, перекладача, поета, прозаїка Андрія Олександровича Содомори — поетичні збірки «Розмальовані скельця» та «З-під долоні». У цих книжках, за словами Богдана Дячишина, «... здатність у малому побачити велике, зафіксувати, зупинити мить, звернути увагу читача на речі, яких не зауважуємо:

«Листок он дерева летить —

У сяйві зблиснув вечоровім...

Може, краса — у тім листкові?

Може, краса – це часу мить?..

Вірш «Краса», «Скельця розмальовані»»

Уважний читач неодмінно знайде у книзі списки бібліографії, назви книг, статей, посилань на сайти Інтернету, які пан Богдан рекомендує прочитати для поглиблення знань читача з античності, філософії, історії культури, літературної критики та багато іншого. Причому ці рекомендації аж ніяк не нав`язливі, адже це вже «фірмовий» авторський стиль, за яким так легко пізнавати та розуміти світоглядні принципи та творчі пошуки, роздуми, осяяння шановного Богдана Васильовича.

Наступна книга «В маленькій амфорі слова» / рецензії-есеї – К.: Український пріоритет– 256 с. є розширеною версією попередньої книги. «В маленькій амфорі слова» складається із «розмислів, рецензій-есеїв про книжки, які торкнулися мого серця, спонукають до глибшого думання про духовний світ людини, сенс людського буття, осягнення життєвого щастя у єдності з Творцем усього сущого. Будуючи себе, неустанно пам`ятаймо, що душа (дух) і думка —  це рух, який обираємо, керуючись засадами вивіреної досвідом та часом давнини, особистим розумінням глибин архетипів української нації. Книга для людей, які люблять і прагнуть думати» — наголошує автор у анотації книги. Цитую зазначений уривок анотації повністю, тому що навряд чи вдасться глибше донести до сердець та умів читача мету цього видання.

Книгу присвячено світлій пам`яті Петра Сороки, який до останнього подиху плідно працював заради розвитку духовності поетичним словом рідної мови.

Кожна книга Богдана Васильовича Дячишина то перлина мудрості, осмислення, співпереживання про пам`ять та духовні цінності. Огляд книг — насолода співтворчості автора та читача...

Відкриймо ж свої серце та розум для активної співучасті та збагачення мудрістю у слові, що загартоване наче криця гомоном віків та все ж, таке живе та актуальне для сьогодення, коли захисники України продовжують виборювати і творити вільну українську націю.

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster