ФОРУМ ВИДАВЦІВ 2018: на що чекати? (частина 3)

06.09.2018

Переглядів: 2482

http://chytay-ua.com/

Підпишіться на Телеграм-канал Читай і отримуйте цікаву інформацію першими.

ВИДАВНИЦТВО "КМ-БУКС"

Фредерик Беґбедер «Життя без краю»

Життя — це масове убивство. 59 мільйонів смертей на рік. 1,9 на секунду. 158.857 щодня. Заки ви прочитаєте цей абзац, на світі вже помре зо двадцять людей, а якщо ви читаєте повільно, то ще й більше. Загальна байдужість косить людство. Але чому ми терпимо цю щоденну бійню під приводом того, що це природний процес? Раніше я думав про смерть раз на день. Але перетнувши межу в півстоліття, я почав думати про неї щохвилини. Ця книжка розповідає, як я вчинив, щоб не померти безглуздою смертю, як усі решта. Нема дурних помирати без боротьби. Ф. Б.

Світлана Тараторіна «Лазарус»

1913 рік. У Києві вільно сусідять люди й нечисть — упирі, чорти, перевертні, лісовики, польовики й водяники. Століттями підтримується відносний лад. Люди керують Імперією, нечисть чекає на повернення свого легендарного царя — Змія. Але одного дня все змінюється. В очереті біля Труханового острова, де здавна мешкають людиноподібні, знаходять приймака водяників з розпоротим животом. Доктор-змієголовець непохитний: загиблий — людина. Щоб розкрити таємницю і завадити новій війні між людьми й нечистю, залучають досвідченого слідчого Олександра Петровича Тюрина, який опинився у Києві проїздом. Але чи зможе він побороти власних демонів і побачити те, у що довгі роки відмовлявся вірити?..

Джордж. Р. Р. Мартін «Ночеліт»

 

Захоплива історія, яка поєднує в собі таємничість космічної безодні, як у «Чужих», психологічний трилер, як у «Сяйві», і, звісно ж, неповторний письменницький талант Джорджа Мартіна. 

Наукова експедиція відправляється на межу галактики, щоб вивчати таємничу расу чужинців-мандрівників. Єдиний доступний корабель — це «Ночеліт», повністю автоматизоване судно, капітан якого відмовляється показуватись пасажирам і спілкується дистанційно, навіть після того, як члени експедиції починають гинути одне за одним за нез’ясованих обставин.

Книга також містить інші оповідання та повісті з циклу «Тисяча світів», у тому числі «Пісню до Лії», що отримала нагороду Г'юґо 1975 року. 

Ю Несбьо «Макбет»

Події роману, який є новітнім переосмисленням відомої п’єси Шекспіра, розгортаються в повоєнний час у занедбаному індустріальному місті, де місцева поліція безуспішно бореться з наркоторгівлею. 

Новий начальник поліції Дункан — ідеаліст з далекосяжними планами. Він стає чи не єдиною надією городян, втомлених несправедливістю та беззаконням, і кошмаром для кримінальників. Торгівля наркотиками зосереджена в руках двох наркобаронів; один із яких, майстер маніпуляцій Геката, має зв’язки у вищих ешелонах влади й успішно цим користується. Задум Гекати полягає в тому, щоб безперервно й підступно впливати на свідомість інспектора Макбета, командира поліцейського спецназу, чоловіка, схильного до агресії та параноїчного страху. Перед читачами розгортається історія кохання й ненависті, політичних амбіцій та пожадливості, яка дає їм можливість зазирнути в найпотаємніші закутки людської душі.

Захоплюючий новий трилер від відомого норвезького письменника Ю Несбьо, автора низки детективних романів, що стали бестселерами. Його книги перекладено більш як на 50 мов. Станом на 2017 рік їх було надруковано загальним накладом понад 33 мільйони екземплярів. Вітчизняні поціновувачі детективного жанру також добре знають Ю Несбьо, оскільки в Україні уже вийшли з півтора десятка його книг.

Девід Ґренн «Вбивці квіткової повні: таємниця індіанських убивств та народження ФБР»

1920-ті роки. Низка таємничих убивств та зникнень прокочується племенем осейджів; на їхній території в Оклахомі було знайдено нафту, і вони - один з найзаможніших народів світу за доходом на душу населення. Родичів Моллі Буркгарт отруюють і розстрілюють одне за одним. Та це лише початок - скоро гинути починають і інші члени племені, а також ті, хто брався розвідувати ці вбивства самотужки. Молодий директор ФБР Едґар Гувер береться за справу, яка стала однією з перших для агенції. Він наймає колишнього техаського рейнджера Тома Вайта і формує команду підпільних оперативників, аби розплутати цю таємницю. Історична документальна розвідка Девіда Ґренна занурить читача у світ жадоби і корупції в одному останніх залишків Дикого Заходу США.

Петті Мак-Корд «Наснага. Як побудувати культуру свободи та відповідальності за результат»

Більшість компаній не вміють наймати на роботу, мотивувати чи створювати ефективну команду. І Петті Мак-Корд має право це стверджувати, адже їй вдалося впровадити унікальну і надзвичайно продуктивну культуру на Netflix, де вона працювала HR-директоркою. Її підхід — це радикальна щирість у висловлюваннях на робочому місці, звільнення без жалю будь-якого працівника, що не підходить під нововиниклі потреби підприємства, і мотивація цікавою роботою, а не бонусами чи обіцянками. 

Старі інструменти корпоративного HR — річні звіти продуктивності, політика утримання цінних кадрів і підвищення кваліфікації — часто виявляються колосальною тратою часу та ресурсів. Відкидаючи всі умовності та додаючи гострий гумор, авторка креслить власний шлях створення культури високої продуктивності та прибутковості.

ВИДАВНИЦТВО "БРАЙТ БУКС"

 

Володимир Яворівський «Автопортрет з уяви»

 

Проникливий жіночий роман майстерно й тонко написаний чоловіком. Про такі глибини своєї душі не беруться писати й самі жінки. Трагічна та дивовижна доля Катерини Білокур – художниці-самоучки, чиїми картинами в Луврі захоплювався сам Пабло Пікассо. Бо квіти на її картинах були справжнішими і прекраснішими за живі. Бо так малювати їх не вмів ніхто й ніколи… Бо те, що було найвищою насолодою Катрі-художниці, було найгіркішим прокляттям Катрі-жінки. Від чого відмовляється Катерина заради своїх квітів? Яку найстрашнішу жіночу ціну вона заплатить за своє малювання?

 Савік Шустер «Свобода слова проти страху і приниження»

 

У своєму авторському дебюті Савік Шустер складає першу в історії карту емоцій цілої країни – України. Від жовтня 2015 до грудня 2016 року він щоп’ятниці в прямому ефірі вимірював її емоційний стан. Автор запрошує читача до магічного світу свого дослідження й розповідає про те, як створювалася його знаменита «Свобода слова», що відбувалося за лаштунками програми, про свої стосунки з Петром Порошенком, Юлією Тимошенко, Алєксандром Лукашенком, Борісом Нємцовим, Міхаілом Ходорковскім і не тільки. Він описує найважливіші політичні події в Україні, свідком яких він став, відверто визнає свої помилки, висловлює свою позицію щодо найгостріших проблем і пропонує неординарні шляхи їх розв’язання.

 Андрій Яніцький, Грехем Стек «Приватна історія. Злет і падіння найбільшого приватного банку України»

Книжка розповідає про ключові моменти двадцяти п’яти років розвитку ПриватБанку – від 1992 до 2016 року. У її основі – сорок ексклюзивних ­інтерв’ю, архівні матеріали й відомості інсайдерів. Це перша незалежна книжка про відому українську компанію.

 Міла Іванцова «Родовий відмінок»

Правдивий роман про умови, в яких на світ з’являлися ті, кому сьогодні вже за тридцять, про реалії часу з порожніми полицями в період «безчасся», про становлення характерів, що формувалися в ті роки, про справжню дружбу, яка виникала між жінками в палатах пологових будинків і могла тривати все життя, про те, як складалися долі цих жінок і їхніх малюків багато років потому.

 I WILL SURVIVE. Я виживу!

 

Нова збірка теплих історії – про історії успіху. Необов’язково гучні та знані, як-от реальна пригода тріумфального синґлу Глорії Ґейнор, назва якого стала на обкладинку цієї книжки. Це оповіді про щоденні, можливо, зовсім непомітні, тихі, навіть буденні перемоги. Історії боротьби за своє завтра, за право бути. Боротьби за істину, щастя, любов. Оповіді про незримі, часом приховані від усього світу, перемоги над собою. Про торжество справедливості, совісті, правди. Чи розповіді про щоденні протистояння випробуванням долі – глухій самотності, зраді, зневірі, недузі. Перед тобою, читачу, історії духовної сили, надії та віри: «Я виживу!» Попри все...

  ВИДАВНИЦТВО "КОМОРА" 

Леся Українка. Листи: 1903–1913 / Упоряд. Прокіп (Савчук) В. А. 

Останнє десятиліття життя видатної жінки — коли народжувалися та публіку¬валися її геніальні драми на світові сюжети, а також «Лісова пісня» й «Бояриня», коли вона співпрацювала з українськими і закордонними журналами — як авторка, перекладачка, критикиня й журналістка, коли її суспільно-політичні погляди остаточно викристалізовано і лише слабке здоров’я стає перешкодою активнішій громадській роботі. Вона досягла визнання як письменниця, щаслива в шлюбі, але в іншому доля до неї неприхильна — Лариса Косач втрачає близьких, швидко руй¬нується добробут, повертається тяжка хвороба, що тільки було відступила. Та її «демон» лишається з нею до самого кінця — і за кілька годин до смерті вона надиктовує матері конспект нової драми…

 Балла «Іменем батька»

Одруження і переїзд у новий, збудований братом будинок мали стати для нього початком нового життя. Однак щось пішло не так, і вчорашні сподівання розсипались разом із підвалинами сімейного щастя.

Чому вікна будинку завжди запнуті шторами? Що стало причи¬ною божевілля дружини й відчуженості синів? І хто несе за це відпо¬відальність? У спробах втекти від похмурих буднів, герой опиняється у сюрреалістичних ситуаціях, рефлексує над своїм життям, шукаючи відповідей і виправдань. А тим часом у підвалі його химерного бу¬динку нуртують і рвуться назовні містичні сили.

 Тамара Марценюк «Чому не варто боятися фемінізму?»

Як швидко й безболісно позбутися страшних і смішних стереотипів про фемінізм? У новій книжці Тамари Марценюк — огляд основних етапів світового феміністичного руху, його ключових постатей і праць, а також здобутків, що їх нині сприймаємо за належне. Крім історії та теорії, тут багато інформації про сучасні феміністичні тренди, фемактивізм, людей і організації, які нині працюють в Україні задля забезпечення рівних прав для чоловіків і жінок. До кожного розділу — посилання на тексти, фільми, відеолекції й інші корисні ресурси, що стануть у пригоді всім зацікавленим. 

 Неля Шейко-Медведєва «Дорóги камéни»

«Доро́ги каме́ни» — перша книжка в сучасній українській літературі, написана як українською літературною мовою, так і живою лемківською говіркою. Це життєпис у поезії та прозі кількох поколінь людей, котрі втратили власну батьківщину, але зберегли свою самобутність, родинну пам’ять та побутову культуру.

 ВИДАВНИЦТВО "ЛЕГЕНДА"

Дмитро Білий «Кабінет доктора Калігуси»

Молода вродлива аспірантка Інга приїздить до подільського містечка Млинник на запрошення тамтешнього товариства краєзнавців – досліджувати спадщину загадкового етнографа Ґустава Калігуси, що був звинувачений у злочинах, пов’язаних із темою його наукових зацікавлень – магічними обрядами. Та невдовзі, опинившись у небезпечному колі, дівчина починає шукати вже не академічні здобутки, а спосіб урятуватися.

Містика, історія, наука, детектив… Новий роман Дмитра Білого. Трилер, загадка для читачів, подорож лабіринтами психіки, де прояви тілесності пов’язані з історією, насиллям та магією…

 Роксолана Сьома «Світи суміжні»

Казимира, практичний психолог, часто переїздить із міста до міста через специфіку роботи чоловіка. З паранормальними явищами вона подеколи стикалася й мешкаючи за попередніми адресами. Одначе там не ставалося чогось небезпечного. І лише переселення до галицького містечка Ж., куди Михайла направляють відроджувати алебастрові промисли, замалим не обертається для них загибеллю доньки.

Іноді доводиться заплатити велику ціну, аби зрозуміти, що минуле й сучасність мають куди більше спільних таємниць, аніж бачиться на перший погляд.

  ВИДАВНИЦТВО "РІДНА МОВА" 

Муні Вітчер «Ніна – дівчинка планети Шостого Місяця»

 

Головна героїня, мадридська школярка Ніна, дізнається про смерть свого дідуся, мага й алхіміка Михаїла Мезинського. Вона приїздить до Венеції й отримує у спадок від дідуся магічну Книжку та інші атрибути магії й алхімії, а ще дізнається, що дідусь заповів їй головну справу свого життя — врятувати планету Ксоракс.

І Ніна з друзями безстрашно вступає в бій із Чорним Магом, князем Карконом, та його посіпаками.

 Крессида Ковелл «Були собі чаклуни: чари перші»

Це оповідь про хлопця-чаклуна та дівчину-воїнку, яких із самого малку вчили люто ненавидіти одне одного. Оповідь починається з появи величезної чорної пір’їни...

Невже чаклуни та воїни так захопилися битвами поміж собою, що не помітили повернення стародавнього зла?

 Сесілія Ахерн «Гра в марблз»

«Гра в марблз» — роман про те, як наші звичні вчинки спричиняють неймовірні наслідки, про те, що тільки зрозумівши рідних, ми по-справжньому зрозуміємо самих себе.

Побачивши загадкову колекцію кульок марблз, головна героїня роману, Сабріна, раптом зрозуміла, що зовсім не знає батька…

 Войтек Мілошевський «Вторгнення»

Сучасна Польща. Роман, колишній солдат спецслужб і учасник багатьох закордонних місій. Данута, яка обожнює розкіш, багато працює і повністю залежить від батька-тирана. Міхал – безробітний учитель історії з дружиною і двома дітьми. Цих героїв нічого не поєднує, допоки в їхній країні не вибухає війна. Як це могло статися? Чому Росія напала на Польщу? І де всі союзники?

 Лара Вільямсон «Хлопчик, який переплив океан у кріслі»

Брати Бекет, 11-ти років, і Біллі, 7-ми років, живуть з татом. «Таке іноді буває…» — скажете ви. Та історія, яку розказала про них Лара Вільямсон, тривіальна і захоплива водночас.

Письменниця з гумором і любов’ю до героїв описує цю родину, школу, де вчаться хлопчики, їхні щоденні турботи, думки та мрії.

А ще з братами часом трапляються геть неймовірні, трохи магічні події, як і з кожним з нас…

  

ВИДАВНИЦТВО "СМОЛОСКИП"

 

Володимир Стецик «Розворот: 21 листопада 2013 — 1 березня 2014. Хроніки Майдану»

 

Що відбувається, коли опиняєшся перед вибором: чинити спротив чи піддатися сумнівам, які, природно, виникають після розчарування у Помаранчевій революції? Як повірити тим, хто проголошує себе лідерами на сцені, і чи вірити їм узагалі? Що важливіше: твоя безпека чи майбутнє країни?

«Розворот» — це насамперед текст про вибір на користь спротиву й майбутнього. Володимир Стецик відверто говорить про страх, відвагу, відчуття єдності та розбрату, які, напевно, переслідували кожного, хто був причетний до творення Революції Гідності. Це спогади людини, яка бачила, як крок за кроком народжується новий шлях України, яка стала свідком розчарувань та перемог, втратила найкращого друга й усвідомила цінність здобутого досвіду й неминучих помилок. Мрія необхідна, та мріяти варто дієво — щоб Україна 2030 року, про яку автор пише на своїй сторінці у Фейсбуці, стала реальністю.

Цей та інший дописи у соцмережах стали органічною частиною основного тексту: як документи епохи, голоси учасників, прихильників та критиків Євромайдану. Який, зрештою, почався з одного допису. З крапель твориться океан, а з голосів — історія. 

«Розворот» — це можливість пригадати, за що боролися тисячі українців на Майдані і за що ми досі боремося на Сході України. І на якому відрізку шляху — чи то пак, розвороту — ми перебуваємо.

 Володимир Тиліщак «Готи над Гнізною. Таємниці давнього некрополя»

 

Давні племена готів, що зруйнували Римську імперію, певний час мешкали на українських просторах. Вони разом з іншими етносами залишили по собі археологічну черняхівську культуру, а також багато таємниць і загадок. Сучасні археологи, розкопуючи давні пам’ятки, намагаються їх розгадати. Звідки готи примандрували і коли та чому покинули ці благословенні землі? Хто навчив їх виготовляти високоякісний гончарний посуд? Чому вони руйнували могили своїх родичів? Зрештою, як вони виглядали і скільки їх було? А також: чи міг римський центуріон стати готським вождем і коли на Поділлі з’явилися перші християни? Про ці та інші загадки, що розкрилися археологам у ході досліджень давнього некрополя на берегах річки Гнізни на Поділлі, і йдеться у книзі.

Для широкого кола читачів, передусім тих, хто цікавиться минулим України.

 Володимир Діброва «Нове, сиве, різне»

 

«Нове, сиве, різне» – уже дев’ята книжка Володимира Діброви, яка виходить в Україні з 1993-го року – відтоді, як автор переїхав за океан, у США. Однак досі здається, що письменник лише на хвилину вийшов, причинивши за собою двері й залишивши шпарину, аби мати змогу детальніше розгледіти поглядом ззовні українське, пострадянське, європейське, американське тощо життя.

Химерне переплетіння непоєднуваного – свого та чужого, рідного й далекого, сучасного та пережитків минулого, буденного й абсурдного – складається в багатоголосу мозаїку з поезій, прозових мініатюр,

оповідань та есе, написаних у 1994–2017 рр. Читачу варто лише роззирнутися – і він відшукає у персонажах свого повсякдення прототипів притчевих нарисів, вміщених у цьому виданні, – і, можливо, засміється, а може, посмутніє. «Це якщо припустити, що існує якийсь курс», – як зауважив би автор.

 Сергій Рибницький «Я — кисень»

 

Чи уявляли ви, як звучить космос? Певно, ви спершу подумаєте про «Space Oddity» Девіда Бові. А може, кожної миті Всесвіт розширюється звуками «Блакитного Дунаю» Штрауса?

2084 рік, людство досі спостерігає в телескопи за Марсом – у надії, що одного дня таки пощастить висадитися на поверхні червоної планети і вдихнути на повні груди кисень чужої атмосфери. У відповідь на оптимістичний запит земної цивілізації у скронях гупає кров – так звучить порожнеча, глибини й виміри якої досліджує у своїх оповіданнях Сергій Рибницький. Його герої блукають вулицями Вінниці, поверхнею Марса, губляться між кільцями Сатурна та на периферії української залізниці, щоразу виринаючи з химернішої й небезпечнішої пригоди – або ні (не виринаючи). Бо коли прокручувати реальність у зворотному напрямку, хепі енд може стати катастрофою космічних масштабів. Ви коли-небудь слухали «Місячну сонату» навспак?

Ground control to Major Tom – подорож от-от почнеться.

 Микола Хвильовий. Повне зібрання творів у п‘яти томах. Т. 1. Поезії. Т. 2. Етюди

 

Микола Хвильовий (1893–1933) – знакова постать українського модернізму, поет, прозаїк, ідеолог культурного відродження 1920-х років. Поява нашого п’ятитомника — унікальний шанс ознайомитися з найповнішим зібранням його творів. До першого тому увійшли збірки поезій, поеми й окремі вірші, а також декларації і літературні рецензії. Добірку авторських текстів супроводжують дві передмови – портрет письменника від упорядника Ростислава Мельникова та літературознавча розвідка Олега Солов’я. Подані примітки дозволять краще зрозуміти контекст творчості автора. 

У другому томі подано малу прозу та частину епістолярію. Тексти супроводжує передмова Віри Агеєвої, яка прояснює основні мотиви новелістики Хвильового. Подані примітки дозволять краще зрозуміти контекст творчості автора. Видання розраховане на якнайширше коло читачів, які цікавляться українською літературою і культурою.

 ВИДАВНИЦТВО "РАНОК"

 

Сергій Лоскот «Таємне завдання капітана Кепа»

Бувалий у бувальцях, суворий морський капітан Кеп отримує таємничого листа. Виявляється, він мусить врятувати мешканців країни Щастя, у яких викрали рубінове серце. Нібито саме ця коштовність є запорукою безхмарного життя містян. Героїчний самітник приймає виклик. Йому доведеться розплутати клубок таємниць та загадок, а заодно він розкриває секрет власного щастя.

Таїс Золотковська «Чотири зуби»

Маленька Леся кожен день відкриває для себе щось нове. Ось сьогодні вона навчилася самостійно чистити зуби. Тепер Леся найщасливіша дівчинка, і так хочеться поділитися цією радістю з усіма. Але на Лесине нещастя, всі вже це вміють. Книга навчить маленьких діток любити близьких, допомагати їм і ділитися своїми новими знаннями — раптом комусь вони потрібні. І, звісно ж, як правильно чистити зуби! Книга підійде для малят від 2 рочків.

 Тору Кумон «KUMON. Учимося клеїти. Пазли-аплікації»

KUMON – методика індивідуального розвитку, за якою навчаються 4 млн дітлахів у 49 країнах. Кожна книга є сходинкою для засвоєння певної навички й розрахована на кілька занять. Дитина самостійно виконує ігрові завдання, які поступово ускладнюються.

  Павло Ханачков «Невже це правда? Міфи й упередження про тварин»

 

Лис - підступний крадій. Ведмідь - загроза для всього лісу. Страус - боягуз, який ховає голову в пісок. Існує чимало таких порівнянь. Цікаво, чи всі вони правдиві? 

 Девід Бадділь «Ґеймпад для керування людиною»

Двійнята Фред та Еллі — справжні ботани (хоч їм і прикро це визнавати). Вони залюбки проводять вільний час за читанням коміксів, вивченням математики та грою у відеоігри. Здається, таким, як вони, ніколи не стати зірками у школі. Проте все змінюється, коли до їхніх рук потрапляє чарівний Ґеймпад, здатний керувати людьми, наче ігровими персонажами. «ФІФА», «Майнкрафт», «Вуличний боєць» — у кожній ситуації своя гра.

 

Про новинки від видавництв Жупанського, Анетти Антоненко, «КСД», «Астролябія», TheWill, «АССА», «#книголав», «Артбукс» читайте тут.

Форумні новинки від BookChef, Vivat, «НК-Богдан», «Джура», «Час майстрів», «Академія», «Кальварія» та Meridian Czernowitz шукайте за посиланням

Форумні новинки від видавництв «Фабула», «Наш формат», Yakaboo, «Фонтан казок», «Чорні вівці», «Школа», «Свічадо», Yakaboo, «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га», Pabulum та Discursus– за посиланням.

poster