«Інклюзія»: як ідея стає книжкою

15.05.2023

Переглядів: 485

http://chytay-ua.com/

Ганна Городецька – філологиня в третьому поколінні. Випускниця Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка. Захистила дисертацію про трапезу в українському фольклорі. Перший роман авторки – «Інша Марія» вийшов у 2020 році. Провела понад 2000 екскурсій українською та англійською мовами. Напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну розповіла про Софійський собор Борису Джонсону. Цю екскурсію журналісти назвали прекрасним зразком культурної дипломатії.

Читачі кажуть, що мої тексти різні. «Інша Марія» – це фентезі з елементами готики, «Інклюзія» –  реалізм, а «Господь не любить веганів» – експериментальний психологічний текст, написаний від другої особи.

Кожен роман пишеться інакше. Правду кажуть, не можна навчитися писати романи взагалі, можна тільки зрозуміти як тобі треба написати цей конкретний текст. Зазвичай у мене один великий текст забирає близько року.  «Інклюзію» я написала за десять днів. Десять днів інтенсивної роботи протягом трьох тижнів. Коли починала, то мала лише коротесеньку нотатку про незадоволену вчительку, яка згодом отримала ім’я Дора Дмитрівна:

«– Я до цих чорномазих на урок не піду. Женіть їх у шию! Назад в Африку. Присилають. Направили – хай самі учать, як дуже розумні, – сичала Дора Дмитрівна. У руках вона тримала розгорнутий класний журнал, її стиснуті пальці загрозливо побіліли, ще трохи – і папір затріщить».

Писала текст швидко в стані стресу, емоційної напруги. Структура тексту склалася досить швидко, і я добре собі уявляла, про що йтиметься в якому розділі, куди стане яка частина оповіді, хоча з іншими текстами буває інакше, накопичую нотатки, потім довго намацую структуру, редагую і перередаговую.

Можна читати «Інклюзію», як збірку нарисів. Для мене – це цілісний текст, відразу задуманий і написаний, як одна історія. Захоплююся авторами, які серйозно і послідовно збирають матеріал для романів. Ніби здатна на кропітку роботу: коли писала дисертацію, сиділа в архівах, спілкувалася з респондентами, записувала спогади. Але для художніх текстів жодного разу не збирала матеріал навмисно. Історії, про які розповідаю в «Інклюзії», – це те, що про що я чула в дитинстві й те, що бачила у рідному місті. Історії про родинне насилля, ранні вагітності, п'ять років в’язниці за вкрадений велосипед. Коли почала писати, матеріал вже давно був зібраний і осмислений.

Колись давно думала, що автор може писати про все, що заманеться, вільно вибирати теми для роботи. Що далі, то більше переконуюся, що це не так. Ми обмежені у виборі тем, ідеї вибирають нас, а не ми їх, і в годному тексті не так вже й багато від нашого его. Мабуть, це – магія. І вона не закінчується, коли робота автора закінчується. Далі теж трапляються дива.

За багато років роботи в Софії Київській я безліч разів показувала гостям заповідника дзвіницю. Підіймалася з ними на перший ярус, розповідала про Михайлівський золотоверхий собор і Софійську площу, а тоді залишалася чекати, поки вони повернуться з  четвертого ярусу. За весь час я підіймалася туди лише кілька разів і пам’ятаю кожен в деталях. Заплющую очі й бачу Артема Скорину, редактора видавничих проєктів у «Темпорі» на тлі великої різдвяної зірки, яка світилася на четвертому ярусі софійської дзвіниці зимою дві тисячі двадцять першого – двадцять другого років. Саме завдяки йому і злагодженої роботи всієї видавничої команди мій текст вийшов друком в Україні під час повномасштабного вторгнення.

Щоразу насолоджуюся відгуками читачів. Навіть якщо вони не компліментарні. Вдячна, що люди купують, читають і діляться враженнями. Це залишає відчуття повноти і якісної комунікації. Текст – це форма спілкування. Це особливий спосіб дотягнутися до іншого.

Часом думаю, чи змінилося б сприйняття, якби на перших сторінках було зазначено, що роман «Інклюзія» заснований на реальних подіях і дев'яносто вісім відсотків того, що там відбувалося – правда. Думаю, не надто сильно. Все-таки, хай краще тексти говорять за себе самі. Розповіді про створення – це лише невеликий бонус.

Замовити книгу

Ганна Городецька

письменниця

author photo
poster