Що таке Дискосвіт? Екскурс книгами Террі Пратчетта

31.08.2022

Переглядів: 1412

http://chytay-ua.com/

Спочатку було слово…

І не факт, що у всесвіті Террі Пратчетта воно було цензурним. І поки мастодонти фентезі загортали побутові дрібниці у ліричні чи “темно-магічні” наспіви, Дискосвіт мав потенціал розписати вам на цілу книгу процес масового виробництва презервативів. Без магії. І без нарахувань за перепрацювання. Але з добрячим соціальним пакетом (ви просто мусите вірити, що він такий), бо необхідне зло, що контролює процес, більш-менш людяне.

Те, що почалося як сатира епічного фентезі, з роками переросло у віддзеркалення нашої реальності, яке набуло масштабів завдяки органічному поєднанню гумору, повсякденної філософії та вельми харизматичних персонажів, що живуть своїм життям у створеному всесвіті та не бояться кочувати з книжки в книжку.

Дискосвіт нараховує понад 60 творів, майже кожний з яких зачіпає конкретну гостросоціальну тему та пропускає її через м’ясорубку наболілого. Є багато способів боротьби зі злістю, що бурлить всередині, та сер Пратчетт зумів сублімувати свою власну у книжки, які скоріше за все ніколи не втратять своєї актуальності, бо люди завжди залишаються людьми.

Саме через останнє один з персонажів, який випадково перетворився на орангутанга, й не хоче повертати “оригінальний” вигляд. Та й руки довгі, зручно діставати книжки з верхньої полички, а на кожне діставуче питання можна відповідати “У-ук”.

Якщо ти Смерть, це не значить, що тобі байдуже на людей і не хочеться провести час у барі чи на рибалці після важкої роботи. Та білий кінь — це нормально, бо у костяного постійно щось відвалюється, а вогняний підпалює мантію.

Але за такою кількістю книжок та переплетінням подій постає логічне питання: як правильно ввійти у всесвіт?

Є купа різних схем і є навіть одна, яку пропонував сам пан Пратчетт. Тож дивіться в інтернетах.

Але правильне питання звучить так: про що саме ви хочете почитати у Дискосвіті?

Цикл книжок про чарівника-невдаху Рінсвінда починався як пародія на фентезі типу “Володаря Перснів”, “Конана”, “Хронік Нарнії” та інших. Але з часом переріс у сюжетний путівник по всесвіту. Тож якщо хочеться чогось легкого та пригодницького, то пірнайте з цього боку.

Хочеться поміркувати про буття та хоча б на краплину зрозуміти людську сутність? Спробуйте зробити це разом зі Смертю у його циклі. Можливо у цій пригоді ви станете трохи більше людяним. Але то якщо всесвіт не розвалиться на друзки та Дискосвітне Ко. встигне його врятувати.

Жінки займають окреме місце в житті кожного. Відьми Дискосвіту не виключення. Якщо спробуєш їх виключити, то прилетить трійка на мітлах (на яких, до речі, встановлено кермо) та доведе тобі наскільки ти не правий. Або доведе до кипіння у котлі, якщо у тебе залишились питання. Бабуня Дощевіск — жінка конкретна і може тобі авторитетно розповісти на будь-яку тему, навіть якщо нічого у ній не розуміє. Але повір мені, вона завжди права. Нічого тут не питай, просто перечитай вище про котел. Або краще почитай цикл про відьом.

Хто не любить історій про “мєнтів”, особливо якщо на чолі стоїть місцевий Джон МакКлейн? Цикл варти поєднує в собі детективну, соціальну та пригодницьку складову. Буде смішно, весело та навіть сумно (але недовго). Маю сміливість радити вам заходити у всесвіт саме з книги “Варта! Варта!”, бо, як на мене, для початку вона найзбалансованіша та не зламає вам мозок кількістю персонажів, що вже пробігали в інших книжках.

Є ще категорія позациклових романів, з яких я не дуже раджу починати знайомство зі всесвітом. Але якщо ви не боїтесь заспойлерити собі долі деяких персонажів, то чому б ні. Наприклад, мій шлях до Дискосвіту починався зі “Small Gods”, яка тільки готується до друку українською, бо за таймлайном це глибокий приквел. “Поштова лихоманка” — мабуть одна з найкращих книжок з Дискосвіту, спробуйте з неї.

Так що ж таке Дискосвіт? Чергове фентезі? Пародія? Це відображення усього людського в сатиричній манері. Це послання поколінням, що оброблене гумором та несе в собі дуже важливий і цінний код. Бо як ще пояснити, що усі персонажі тобі ніби знайомі особисто та дуже близькі до серця? Бо вони — це Дискосвіт. А Дискосвіт — це наше відображення у фентезійному дзеркалі.

Читайте також: Правова система Дискосвіту Террі Пратчетта

Підтримати проект

Кирило Половінко

Письменник, менеджер

author photo
poster