Улюблені книги: Олена Гончарук

18.09.2020

Переглядів: 1288

http://chytay-ua.com/

Олена Гончарук є відомою оперною співачкою, заслуженою артисткою України, володаркою титулу "Жінка року", лауреатом премії ім. Д.Луценка, Послом Миру, першою оперною співачкою, яка представляла Україну в Палестині, лавреатом, а також членом і головою журі багатьох міжнародних конкурсів, викладачем естрадного та академічного вокалу Національного університету культури та мистецтв. Протягом 10 років — солістка Національної опери України. Крім оперних партій виконує багато концертних арій, романсів, пісень українських та закордонних композиторів, а також українські народні пісні та неокласику. Її голос називають оксамитовим, через неповторний тембр. Вона є бажаною гостею багатьох концертних майданчиків України та Європи, а також різноманітних радіо- і телепередач (на ТК "Перший Національний", Інтер, ICTV, Новий Канал та ін.).

Статті про Олену Гончарук можна знайти на сторінках багатьох українських видань ("Cosmolady", Viva!, "Тиждень і люди"(Чикаго), "Диетика" та ін.). Виступає на кращих сценах Бельгії, Німеччини, Нідерландів та інших країн. Брала участь у грандіозному міжнародному проекті "Кармен", який проходив у країнах Бенілюксу. Співпрацює з кращими режисерами та диригентами Європи. З-поміж інших співаків вирізняється своєю надактивною життєвою та громадською позиціями. Олена брала участь у концертах для бійців АТО, виступала у військових частинах та військових шпиталях, а також була учасницею проекту "Я допомагаю дітям" для дітей-інвалідів.

Моя робота і моє найбільше захоплення в житті — спів. Співаю з дитинства, з того моменту, як пам‘ятаю себе. Окрім концертів, репетицій і вистав, ще викладаю вокал у Київському національному університеті культури та мистецтв. Маю талановитих учнів, що стали лавреатами українських та міжнародних конкурсів.

Мене часто запрошують на телебачення у якості експерта шоу-програм, на різноманітні прем’єри, виставки, презентації. Я захоплююсь подорожами. Люблю їздити до цікавих місць. Завжди привожу з подорожей рецепти тамтешньої кухні, а також екзотичні продукти, яких немає в Україні.

Паперова чи електронна книга? І та, і інша, адже електронну легко носити з собою, а паперову приємніше взяти до рук, перегортати сторінки і вдихати її букіністичний аромат.

З якою книгою асоціюєте себе? В різні часи — з різними: то з клавіром тієї опери, над якою працюю, то з кулінарною книгою з багатьма красивими картинками і цікавими рецептами з усього світу, а то — з книгою, яку зараз читаю.

Книги, котрі читати НЕ будете. Нецікаві, нудні.

Не дочитані книги: «Свята Евіта» Томаса Елоя Мартінеса.

Особистості, котрі надихають: Мене надихають видатні творчі особистості сучасності, люди, які своєю життєвою позицією, творчістю, музичним смаком здивують та в гарному сенсі шокують цей світ, а також Її Величність Життя. Це, зокрема, такі особистості як Фредді Мерк‘юрі, Монсеррат Кабальє, Марія Каллас, Елтон Джон, Рудольф Нурієв, Франсіс Пуленк, Жан Кокто, Ентоні Хопкінс, Меріл Стріп і багато інших.

Музика, що створює настрій: Талановито написана у будь-якому жанрі і так само талановито виконана.

Книги, які асоціюються з бібліотеками: Книги зі шкільної програми по літературі, музичні твори, класичні літературні твори, спеціальна література з різноманітних галузей знань, а також книги, які мені порадили.

Топ 5 місць України, куди ви порадите поїхати: Львів, Одеса, Миргород, Кінбурзька коса, гора Драгобрат...

Кого б хотілося запросити на каву? Якби так було можливо, поспілкувалась би з видатними співаками, які, на жаль, покинули цей світ: Марія Каллас, Рената Тібальді, Монсеррат Кабальє, Фредді Мерк’юрі, Деніз Дюваль... Життєве кредо — ніколи не здаватися, йти своїм шляхом!

Якби писали книгу, про що (кого) вона б була? Про своє життя написала б книгу. Іноді мені навіть здається, що я знаю назви глав з цієї книги. Але життя ще підкидає багато цікавих зустрічей і моментів. Поки що накопичую матеріал.

Опишіть, як виглядає ваша бібліотека? Які там книги є? Які ви найбільше любите? Як упорядкована ваша бібліотека? Де купляєте книги для бібліотеки? 

Моя бібліотека різноманітна, я навіть би сказала, що книги до неї потрапляли спонтанно: те, що мені було цікаво на цей час, я купляла і додавала до інших книжок. Це стосується музичної літератури, але це і літературні твори, детективи (я їх полюбляю), дитячі книжки, кулінарні книги й т.і. До речі, пригадую, як раніше я на кожне свято купувала своїй донечці книжку відомого українського видавництва. І знаєте, я сама із задоволенням читала ці книжки, — це були прекрасно ілюстровані, на якісному папері книги із чудовим перекладом українською. Кожна така книжка — це було наче свято. Моя доня тоді ходила до першого класу і я їй купувала книжки про Гаррі Поттера. Дитина «ковтала» ті книжки зі швидкістю 700-800 сторінок за 3-4 дні.

Книжки можу купити будь-де: в букіністичному магазині, на книжковому ярмарку, на книжковому ринку... Також я знайома з багатьма письменниками й поетами, які запрошують мене виступати на презентаціях своїх книжок, і часто отримую книги від них у подарунок.

Багато книжок я тримати у квартирі не можу, тому частину бібліотеки я тримаю у мами, частина — у мене. Багато книжок віддаю на благочинність.

Улюблені книги:

Останні книжки, що привернули мою увагу: Ден Браун «Точка обману»; Джеймс Хайнс «Розповідь лектора»; Михайло Булгаков «Морфій»; Валентин Пікуль «Нечиста сила». І ще вкотре із задоволенням перечитала класику української літератури - «Кобзар» Т.Г.Шевченка.

Після «Кода да Вінчі» цікаво було прочитати новий бестселер Дена Брауна «Точка обману». Цікава історія з цією книжкою сталася. Кілька років тому я була в Італії в Портофіно. Гуляючи набережною, присіла відпочити на лавку і побачила, що хтось залишив книжку. Придивилася — аж це бестселер російською мовою (в Італії).

Повернувшись в Київ, почала читати книгу, але, працюючи кожного дня, зрозуміла, що брати із собою книгу, — це не дуже зручно. Тому завантажила її електронний варіант і дуже швидко прочитала дорогою до роботи. Книга читається, як то кажуть, на одному диханні. Може ще й тому, що окрім інтриги, в сюжеті є багато підмічених життєвих ситуацій, які тонко змальовані автором у відносинах діти-батьки.

З великим задоволенням прочитала роман Джеймса Хайнса «Розповідь лектора». Дуже цікаво було розбиратися у хитросплетіннях сюжету і характерів науковців, які змальовані у цьому творі. Добре знаючи наукове середовище і настрої, які там панують, для себе відмітила, що автор дуже добре знає зсередини той матеріал, який подає у своїй книзі. Читання було настільки захопливим, що я одразу ж перечитала твір і ще раз, смакуючи усіма тонкощами й деталями сюжету. Автор дуже тонко розбирається в людській психології.

Минулого року була запрошена відкривати сольним концертом 1-й Bulgakovfest, що проходив на Андріївському узвозі у Києві. Там мені була подарована книга Михайла Булгакова «Морфій». Із задоволенням прочитала розповіді лікарської тематики автора. Як відомо, письменник Михайло Булгаков був великим прихильником опери, часто відвідував оперні вистави. В розповіді «Морфій» йдеться про лікаря, який кохав оперну співачку, що співала партію Аїди в однойменній опері Джузеппе Верді. Це одна з улюблених моїх партій, тому така деталь додала моєму читанню приємний особливий присмак.

Роман Валентина Пікуля «Нечиста сила» читався мною на одному диханні. Зачепив мене виразною мовою викладення матеріалу, цікавим поєднанням історичних моментів і змалюванням характеру особистості Григорія Распутіна.

До «Кобзаря» Тараса Григоровича Шевченка люблю звертатися час від часу, але ж багато віршів покладено на музику, яку я співала. Це — невичерпне джерело натхнення і творчості.