Ростислав Семків «Як писали класики»

01.09.2021

Переглядів: 993

http://chytay-ua.com/

Письменник пише про письменників. Читач, тобто я, пише про те, як письменник написав про письменників. Якщо вас лякає така послідовність подій, то не лякайтеся. Ростислав Семків розповідає нам як писали класики. Я ж спробую розповісти про те, що я побачив у цій семківській проекції.

Класики пишуть класно. Це зрозуміло і без таких книг, на те вони й названі класиками. Однак, це лише поверхня. Щоб розібратися, в чому ж їхня класність, потрібно заглибитися. Ця книга - це занурення в біографії, стилістику, час і місце, які для згаданих авторів були визначальними. Якими вони були в житті та як це передалося на їхні твори. Іноді з гумором. А іноді гумор був частиною класика. Десь темніший, десь світліший, але завжди не зайвий. Це не заважало писати серйозну літературу (що означає «серйозно» вирішуйте самі). Талановито про талановитих - якщо висловитися стисло.

Погодьтеся, було б здорово навчитися писати як Аґата Крісті чи Рей Бредбері. Про це мріє кожен, хто пробує себе в цьому ремеслі. Для того, щоб принаймні на крок наблизитися до їхньої майстерності, спочатку варто розібратися в чому ж їхня унікальність. Вона складається з багатьох елементів, які навряд чи вдасться повторити. Але ми можемо ознайомитися зі складовими їх творчості, про які відомо. Адже про деякі з них письменники радо поділилися у своїх працях.

Автор зображує систему координат із значущими датами життя письменників на початку кожного розділу. На шляху від однієї точки до наступної ми дізнаємося не лише про становлення але і про те, що ставало на заваді письменності. Хтось потребував котів поруч, хтось зважав на інтер‘єр у власному кабінеті, з бідністю чи достатком класики рухалися часовим простором прямо до нас у руки. «Все просто, мій хлопчику - каже Курт Воннеґут. - Герой сідає на коня і їде на зустріч сонцю». Нам, читачам, важко не погодитися з таким майстром. «Все дуже непросто, - відповідає йому Мілан Кундера. - Адже іноді література рятує життя». І йому ми віримо, бо вже знаємо про непросту життєву дорогу Кундери.

Класики такі несхожі, та об‘єднує їх те, про що виразився автор таким чином: «Думаю, лише той, хто віддає себе літературі, як віддають себе релігії, твердо вирішивши присвятити їй увесь свій час, всю енергію, всі сили. Тільки той здатен стати справжнім письменником і створити текст, котрий його прославить». Кожен з тих, кого згадав Семків, справжній (тут ви теж самостійно дайте визначення «справжності», адже тепер знаєте про класиків трохи більше).

Читайте класиків. Читайте про класиків. Читайте «Читай».

Читайте також: Жарти по-кундерівськи

Замовити книжку

Підтримати проект

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo