Ростислав Семків «Як читати класиків»

11.11.2021

Переглядів: 833

http://chytay-ua.com/

«Добра книжка цілком може зробити нам день, література - здатна наповнити сенсом ціле життя»

Здавалося б «як читати» будь-кого і будь-що вчать ще у школі, розповідають про це на уроках і задають списки на літні канікули. З технічного боку так і є, з практичного – це далеко не так. У школі вчать читати, але рідко роблять із нас активних читачів. Освітній підхід до літератури виглядає конвеєрним і непродуманим. В результаті отримуємо наполоханих важкими класичними творами, дітей. Можна і далі розвивати думку про те, чому маємо таку велику частку нечитаючих громадян, проте ви й самі здогадуєтесь чому.

Активних читачів можна умовно розділити на тих, хто просто читає, і тих, хто занурюється глибше в літературну архітектуру (стиль, епоху, біографії авторів, алюзії, символи). І для одних, і для інших, ця книга буде корисною. Тут ви знайдете поради як структурувати своє читання; як чергувати жанри; які книжки краще читати перед сном, а які вранці; в якому темпі рухатись і взагалі як урізноманітнити свій читацький досвід. Адже Ростислав Семків допомагає нам зрозуміти на якому рівні сприйняття текстів ми знаходимося і куди варто рухатися далі. Ви навчитеся розрізняти модернізм від постмодернізму, реалізм від авангардизму, і познайомитеся з яскравими представниками кожної епохи, жанру і стилю.

Можна назвати цю книжку «теоретичним вступом до практики читання». Беручи до рук будь який витвір письмового мистецтва корисно розуміти як і де його краще читати, з якими додатковими атрибутами, в якій атмосфері та й взагалі знати, чи варто братися за такий текст. Щодо останнього, то ми зрозуміємо це з перших сторінок. Якщо він не відпускає нашу увагу і цікавість, то ми саме там і з тим, чого потребуємо в цей конкретний момент. Якщо історія із самого початку видається складною, незрозумілою чи нецікавою – варто переглянути почате.

Семків умовно виділяє п’ять рівнів текстів. Але наголошує, якщо ви читаєте книжки четвертого чи п’ятого рівня, це не означає, що тільки їм варто приділяти увагу. Надлишок складного може зашкодити організму, тому завжди корисно мати під рукою простіше написані книжечки.

Читання – як мета.

Життя без мети обростає рутиною. А якщо вчасно не відреагувати, воно здатне перетворитися на суцільну рутину. Література може і має стати однією із причин щоденного пробудження. Читаючі люди завжди мають біля себе світ, куди вони можуть зануритися в будь-який момент. Книга – це спосіб втекти від реальності, щоб повернутися вже трохи іншими. Ставлячи собі за мету прочитати декілька книжок за місяць чи тиждень (у кожного свій апетит), ми в результаті отримаємо набагато більше ніж просто кількість прочитаних сторінок. Це шлях до знань і нового досвіду.

Читання може бути відпочинком, навчанням, легким, важким, цікавим, корисним, як і навпаки. Це процес у якому важко знайти негативні характеристики. Воно просто необхідне, повільне і швидке, ранкове і вечірнє, з кавою або з вином. Після прочитання цієї книжки ви не станете професором літературознавства, однак можете вважати що зрушили з місця в цьому напрямку. Власне не обов‘язково бути професорами, достатньо бути з текстом на ти, щоб отримати максимальне задоволення чи користь від читання.

Читайте класиків. Читайте Читай!

Читайте також: Ростислав Семків «Як писали класики»

Замовити книжку

Підтримати проект

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo